ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ по проект „шанс за развитие“ 

 
В изпълнение на дейностите по проект „Шанс за развитие“ екипът от експерти от СА „Д. А. Ценов“ организира заключително мероприятие – пресконференция за обобщаване на постигнатото до момента и представяне на резултатите. На 17 април 2019 г. в заседателна зала „Ректорат“ се проведе форум, който привлече над 50 участници – ангажирани в проекта и заинтересовани лица от Стопанска академия и от гр. Свищов. Участие в пресконференцията взеха: 
  • доц. д-р Иван Марчевски – Ректор и доц. д-р Тодор Кръстевич – Зам. Ректор на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов; 
  • Mihaela Tinca Udrishtioiu – ръководител и Radu Baluna, финансов мениджър на проекта от Университета в Крайова, Румъния; 
  • доц. д-р Анелия Радулова, доц. д-р Галина Захариева, доц. д-р Теодора Филипова, доц. д-р Искра Пантелеева, д-р Александрина Александрова – от екипа на проекта за Свищовското висше училище;
  • представители на целевата група;
  • гости и стейкхолдъри от Свищов.

Пресконференцията откри и води доц. д-р Анелия Радулова – ръководител на проекта за Стопанска академия. Тя припомни основните пунктове от двугодишния проект „Шанс за развитие“, който се изпълнява по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България, Договор №16.4.2.087/e-MS code ROBG-176. Водещ бенефициент по проекта е Университетът в Крайова, Румъния, а партньори от страна на България са  Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ - Свищов и  Фондация за регионално развитие – Видин. Обща стойност на проекта – 648 094,73 евро. Той се реализира с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), която е в размер на 550880,52 евро. Общото национално съфинансиране е 84252,31 евро, в т.ч. 66248,10 евро от националния бюджет на Румъния и 18004,21 евро от националния бюджет на България. Собствените средства от партньорите възлизат на 12961,90 евро. Продължителност на проекта: 16.05.2017 до 15.05.2019 г. Основна цел – увеличаване пригодността за заетост чрез развиване на професионални компетенции и професионалната мобилност на търсещите работа в Долж (Румъния), Видин и Свищов (България).

Доц. Радулова резюмира резултатите от стартиране на проекта до момента. За целта количествено синтезира дейностите, както следва:

  • Целева група – 82 членове (72 студенти в бакалавърска, магистърска и докторска степен и 10 безработни лица, регистрирани в Бюро по труда – Свищов).
  • Изграждане на Румънско-български кариерен център – осъществени контакти с 22-ма работодатели от Област Велико Търново и експерти от Агенция по заетостта (Бюро по труда гр. Свищов). Проведени са 35 тематични обучения, осъществени от експертите от екипа за изпълнение на проекта с представителите на целевата група за: придобиване на ключови умения и компетенции; избор на подходящи стажантски програми и работа; подготовката на документи за кандидатстване – автобиография, мотивационно писмо и пр.; подходящо поведение по време на интервю за работа, кариерен мениджмънт и др.
  • Квалификационен курс по „Предприемачество“ – организирани са четири курса по 100 учебни часа всеки в периодите: март – юни 2018 г. и октомври 2018 г. – февруари 2019 г. В резултат на обученията 57 от членовете на целевата група са с придобита квалификация за част от професия.
  • Учебни посещения на членовете на целевата група в реална работна среда – организирани са 2 учебни визити в Крайова, Румъния с цел обучение в реална работна среда с участието на 74 представители на целевата група. Посетени са 4 предприятия: Elpreco – най-големият производител на сглобяеми бетонни елементи в района на Олтения; Завод на компанията-производител на автомобили Ford; Popeci Utilaj Greu – производител на сложно техническо оборудване и тежкотоварни машини за енергийната, металургичната, минната, дървообработващата, целулозната и хартиена индустрии; Cummins Generator Technologies – производството на електрически генератори и компоненти, извършването на услуги по разрушаване, а също и възстановителни работи. През периода на визитата участие в конференция на тема „Устойчиво развитие и повишаване заетостта в трансграничния регион“ вземат 25 от членовете на целевата група и 3 представители на екипа по изпълнение на проекта.
  • Трудова борса – проведена на 27 март 2019 г. във фоайе на зала „Булстрад“ в Стопанска академия. Участници – 13 представители на местния бизнес и работодатели от Област Велико Търново: Дирекция „Бюро по труда – гр. Свищов; Общинска банка; Уни Кредит Булбанк; Банка ДСК; Райфайзен банк; Обединена българска банка; „Фаво“ АД; „Месокомбинат Свищов“ ООД; „Мебели Теди 95“ ЕООД; „Български бетонни елементи“ ООД; „Инвест строй монтаж“ ЕООД; „Томика Метал“ АД.

Управление на проекта – проведени са 62 работни срещи на екипа по изпълнение на проекта; 10 работни срещи и 1 съвместна работна сесия с участието на представители на екипа за управление от гр. Свищов и екипа на водещия бенефициент – Университетът в Крайова.

 С детайлна презентация, г-жа Михаела Удрищию демонстрира резултатите от проекта за трите партниращи си организации. С количествени обобщения и снимков материал представи постигнатото по всички дейности и изрази своето удовлетворение от успешното финализиране на проекта.

Думата беше предоставена на участниците в целевата група за изразяване на мнения от участието си в „Шанс за развитие“. Желание за представяне на личните си впечатление проявиха: докт. Борислав Боянов и докт. Кристина Георгиева, които благодариха за придобитите знания, умения и компетенции от курса по предприемачество, като изразиха възхищението си от иновативния метод на обучител д-р Александрина Александрова по отношение на преподаване, провокиране на изследователски търсения и оценяване по време на обучението; докт. Диана Ефтимова, която сподели за възможността да се докосне до румънския език, благодарение на организирания курс; докт. Теодор Тодоров, който с положителни емоции си припомни за учебните визити в Крайова, Румъния и посетените предприятия; докт. Петя Йорданова, която обобщи ползите от проведените обучения, свързани с кариерното развитие.

Ректорът на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски поздрави представителите на екипа от Румъния и България, целевата група и всички присъстващи. Изрази своето впечатление, че резултатите от проекта са положителни не само за повишаване квалификацията на обучаемите, но и за постигане на много по-дългосрочни цели, а именно: бъдещо сътрудничество между партниращите си организации в трансграничния регион и реализиране на нови инициативи. Доц. Марчевски изказа своята готовност за подкрепа при следващи проекти и съвместни начинания между двете висши училища.

В рамките на проведеното събитие беше включено и официално връчване на Сертификати от обучение по предприемачество (два курса в периода месец октомври 2018 – месец февруари 2019 г.). Успешно преминалите изпита представители на целевата група придобиха квалификация по код 345050 „Сътрудник в малък и среден бизнес”, специалност код 3450501 „Малък и среден бизнес”, професионално направление код 345 „Стопанско управление“. Документите връчиха обучителите: д-р Александрина Александрова и доц. д-р Искра Пантелеева.

Пресконференцията приключи с организиран кетъринг, за който заслуга имат невероятните ученици от Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – Свищов. Те за пореден път доказаха своя опит и иновативни идеи, с които заслужено се борят за дипломиране в професия „Ресторантьор“, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.